Sydney

Stage lopen in Sydney: kakkerlakken en vrijheid

Geplaatst door:

Waar we vorige keer een ervaringsverhaal van stagiair Sidney over zijn ervaringen bij TenneT hadden (check het hier), hebben we dit keer een verhaal van een stagiair in Sydney. Bas Bosscher is zijn naam, techniek zijn passie. We spraken hem over techniek, leven en stage lopen in Australië. Wij zaten klaar voor het ontbijt, hij was net klaar met zijn diner.

 

stage buitenland

Bas Bosscher

Een beetje een mix van alles
Bas studeert Mechatronica op de Fontys Hogescholen in Venlo, hij is in september aan zijn 3e jaar begonnen en is duidelijk enthousiast over zijn opleiding. “Het mooie aan Mechatronica is dat je veel bezig bent met elektrotechniek, werktuigbouwkunde en software engineering. Tegelijkertijd spelen besturingstechniek, regeltechniek, sensoren en meettechniek ook een belangrijke rol. Hierdoor ben je met veel verschillende disciplines tegelijkertijd bezig, dat maakt het natuurlijk superafwisselend en leuk. Hierin zit ook de kracht van de opleiding.”

Van de Verenigde Staten naar Sydney

Na een vakantie in de VS twee jaar geleden was het voor Bas duidelijk; in dit land wil ik stage lopen. Een stageplek in de VS vinden bleek echter lastiger dan gehoopt, waardoor de zoekcriteria iets verbreed werden. Dit komt volgens Bas vooral doordat bedrijven er over het algemeen niet erg happig op zijn om mee te betalen en mee te werken aan het tijdrovende proces vol papierwerk voordat je stage mag gaan lopen in het buitenland. Het is voor hen veel makkelijker om gewoon iemand uit eigen land aan te nemen.

Uiteindelijk heeft Bas iemand benaderd waarvan hij wist dat hij al eerder stage had gelopen in het buitenland, namelijk op de University of Technology Sydney (UTS). Via deze jongen kwam Bas in contact met zijn huidige stagebegeleider, die al redelijk snel aan de slag ging met het formuleren van een stageopdracht en het regelen van visumpapieren.

Op de UTS mocht Bas in februari aan de slag op de afdeling Centre for Autonomous Systems, deze afdeling houdt zich vooral bezig met het onderzoek naar robotica die mensen zouden kunnen helpen. “Zelf ben ik nu bezig met een robot die gehandicapte mensen gaat helpen met zelfstandiger worden. Deze robot moet in staat zijn om geheel autonoom naar bijvoorbeeld de keuken te rijden, door slechts op het knopje ‘keuken’ te drukken. Dit is natuurlijk een prachtig project doordat je heel praktisch mensen kunt gaan helpen met de resultaten van jouw werk. Het is wel een stevig project, dus ik ben er fulltime mee bezig. Af en toe laat ik het project een paar uurtjes liggen om naar een hoorcollege van een interessante professor of hoogleraar te gaan, dat is natuurlijk het voordeel van stage lopen op een universiteit!”

 

stage

Het project van Bas.

Begeleiding in het buitenland
Een groot verschil met stage lopen in Nederland is natuurlijk de begeleiding die je krijgt. Niet alleen heb je te maken met een andere cultuur, maar ook wordt het een stuk lastiger om contact met je school te onderhouden. “Vooral het tijdsverschil maakt dat erg lastig, hierdoor zit ik wel eens tot een uur of 7 nog te skypen met school. Ook al het contact met familie en vrienden moet ’s avonds gebeuren. Met school kan ik gelukkig het meeste wel via de mail bespreken, alleen als we echt op een belangrijk moment in het traject aankomen of er een langer gesprek is maken we een skypeafspraak.”

Ook de lokale begeleiding verschilt van de begeleiding die de meeste stagiaires in Nederland krijgen denkt Bas. “Omdat je in een onderzoek omgeving zit wordt er verwacht dat je heel veel zelfstandig kunt en doet. Hierdoor is de begeleiding erg minimaal, er worden wel tips gegeven over wat handig is om te doen of over welk materiaal je het best kunt gebruiken maar verder is het toch echt je eigen pakkie-an. Je moet er gewoon voor zorgen dat je opdracht op tijd af is. Deze vrijheid is soms wel lastig omdat je vanuit Nederland gewend bent om meer feedback te krijgen wanneer je hier om vraagt. Het is ook lastig bij zo’n open project om hele concrete vragen te stellen, en dus krijg je ook geen hele directe antwoorden. Aan de andere kant is dit voor mij wel heel leerzaam.”

Je kunt Sydney eigenlijk gewoon vergelijken met Amsterdam, het is best druk maar verder valt het allemaal wel mee.

Anders dan Nederland
Bas heeft over het algemeen wel het gevoel dat het anders is om in Australië te werken dan in Nederland, maar kan de vinger niet precies op de zere plek leggen. “Het is heel lastig uitleggen wat er precies anders is, maar er is zeker een mentaliteitsverschil op het gebied van werken. Om te ervaren waar dat hem precies in zit zullen mensen toch zelf naar Sydney moeten gaan!”

Wat wel duidelijk anders is, is de techniekbranche in Australië. “Als je bijvoorbeeld alleen al kijkt naar het aantal technische universiteiten, zie je dat er hier alleen één in Sydney zit en één in Nieuw-Zeeland. Wat dat betreft merk je dat Nederland qua technologie veel verder is. Toch zitten er best een aantal technologische hoogstandjes tussen de lokale projecten die ik hier gezien heb. Het kleinschalige van de techniek in Australië maakt het hier overigens wel lastiger om er tussen te komen dan in Nederland.”

Ondanks deze verschillen heeft Bas geen last van een cultuurshock. “Behalve een jetlag heb ik nergens last van gehad. Je kunt Sydney eigenlijk gewoon vergelijken met Amsterdam, het is best druk maar verder valt het allemaal wel mee. Je merkt niet echt heel veel verschil met Nederland. En dat terwijl ze hier zeggen dat Sydney nog redelijk Australisch is, terwijl Melbourne helemaal Europees schijnt te zijn! Het schijnt zo te zijn dat hoe hoger je komt in Australië, hoe groter de cultuurverschillen zijn. Hier ga ik zeker nog naar op zoek na mijn stageperiode, wanneer ik nog een tijdje door Australië ga reizen.”

stage

Het Sydney Opera House.

Ook de Australische monsterspinnen en slangen die je op internet vast wel eens voorbij hebt zien komen, heeft Bas gelukkig nog niet gezien. Wel heeft hij last van een ander Australisch probleem in huis; kakkerlakken. Gelukkig zijn er genoeg Australische schoonheden om afleiding van deze smerige beestjes te vinden. “Vooral de Sydney Tower vond ik echt fantastisch, hierin heb je een 360 graden view over heel Sydney. Ook de dierentuinen hier zijn erg mooi, eigenlijk zijn alle weekenden hele mooie vakantie-achtige ervaringen waarin ik Sydney kan ontdekken. Even naar een andere stad is er door de gigantische afstanden hier niet bij, maar er is voor een half jaar meer dan genoeg te zien in Sydney!”

Aanrader?
Over de vraag of hij een stage in het buitenland aan zou raden hoeft Bas niet lang na te denken: “Als ik het geld had, zou ik in mijn volgende stageperiode nog een keer gaan! Wat me vooral aanspreekt aan een stage in het buitenland is dat je wat meer vrijheid hebt. Vrijheid in de zin dat school wat minder met je meekijkt, waardoor je meer vrijheid hebt om je eigen opdracht vorm te geven. Ook is het heel leerzaam en interessant om te zien hoe mensen uit een andere cultuur tegen een bepaald probleem aankijken. Door deze andere visies die je leert kennen en begrijpen is het denk ik leerzamer om stage te lopen in het buitenland dan in Nederland.

stage buitenland

De UTS in Sydney.

 

Tips voor jouw buitenlandstage
Als je na dit verhaal zelf ook geïnteresseerd bent in een stage in het buitenland heeft Bas nog enkele tips voor je. Allereerst is het belangrijk dat je heel doelgericht gaat zoeken, en niet zomaar naar een ‘stage in het buitenland’. Ga dus voor jezelf na wat je precies wilt, en in welk land je dit het liefst zou doen. Je moet er ook rekening mee houden dat het door het vele papierwerk best wat tijd gaat kosten voor het geregeld is, begin dus op tijd!

Ten slotte geeft Bas aan dat het belangrijk is om je zoektocht niet exclusief online te houden maar ook je netwerk aan te spreken. “Juist door te gaan netwerken maak je de meeste kans op een geschikte plek. Ook kun je school vragen om je te helpen met zoeken, vaak hebben zij veel contacten met organisaties waar andere stagiaires al eens zijn geweest. Bij mij hebben bijvoorbeeld zowel school als mijn eigen netwerk uiteindelijk een belangrijke rol gespeeld bij het vinden van de juiste plek.”

P.S. Mogen wij jou ook aan zo’n toffe stageplek helpen? Check hier een aantal toffe stageplaatsen in de techniek!

Laat een reactie achter