startfunctie

Hé junior ingenieur! Vind jouw ideale startfunctie!

Geplaatst door:

Welke startfunctie past bij jou? Recruiter Erik van’t Wout vertelt hoe je daarachter komt.

1. Oriënteren begint met jezelf goed kennen. Dat hoef je niet alleen te doen. Durf jouw omgeving om feedback te vragen. Hoe zie jij mij? Waar vind je dat ik goed in ben? Omschrijf mij eens in 5 kenmerken.

2. Herken je jezelf in deze omschrijving? Wat doe je graag? Waarom kreeg jij dat bijbaantje in de verkoop, ben je echt zo communicatief sterk? Waarom gaf je bijles in schaken op die basisschool? Vind je kennis overbrengen leuk? Als er iets georganiseerd moet worden, waarom kijkt men dan altijd naar jou? Maar kijk natuurlijk ook naar de vakken waar je goed in bent en energie van krijgt.

3. Het is best leuk om jezelf beter te leren kennen! Focus op je sterke eigenschappen en accepteer jouw ontwikkelingspunten. Zie ze zelfs als kans. Beiden zijn ‘de aard van het beestje’ en uniek!

4. Ga ook eens na hoe jouw unieke eigenschappen een bijdrage kunnen leveren in een groep.

“Het is vooral belangrijk om jezelf de juiste vragen te stellen voordat je opzoek gaat naar een passende startfunctie.”

5. Welke normen en waarden in een organisatie en team vind je belangrijk? De cultuur van een organisatie en binnen een team is namelijk sterk bepalend in hoeverre jij uit de verf komt.

6. Vaak sluit het type organisatie en branche hierop aan. Gebruik hiervoor eens ‘het bouwproces’! Kom jij het beste tot je recht in de initiatief- of ontwerpfase of juist in de realisatie bij bijvoorbeeld een installateur, aannemer of wellicht machinebouwer. Ga ook eens bij jezelf te raden of jij hetgeen waaraan je werkt echt moet kunnen zien, aanraken en ruiken of mag het ook bij een prototype blijven die je omschrijft aan een (interne) klant of die enkel op je beeldscherm staat?

7. Stel jezelf dus genoeg vragen en vertel hardop tegen jezelf wie je bent en waar je energie van krijgt en ook wat je juist niet wil. Zorg ervoor dat je pitch klopt! Dit helpt je als een ander er later naar vraagt. Hij/zij zal je daardoor eenvoudiger verder kunnen helpen.

8. Nu je jezelf een stukje beter kent, kan je onderzoeken welke organisaties bij jou passen. Naast een leuke baan zoek je natuurlijk ook een werkgever die bij je past. Tijdens je studie zal je al met enkele organisaties in contact gekomen zijn. Vaak lees je via hun website wie ze zijn, wat ze doen en welke functies er beschikbaar zijn. Een interessant bedrijf ontdekt? Ga eens na welke afdeling mogelijk bij je past en durf die telefoon te pakken om een kop koffie met die teamleider of manager voor te stellen.

9. Last but not least: laat jouw netwerk voor je werken. Pimp je LinkedIn-profiel met een headerfoto die bij je past, voeg een korte samenvatting toe die omschrijft wie jij bent en waar je naartoe wilt groeien. Recruiters zitten niet stil en struinen LinkedIn constant af opzoek naar nieuw talent.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je een persoonlijk-gesprek voor gratis carrière-advies? Bel of mail me gerust! Erik van’t Wout, erik@1ng.nl, 06 33 22 77 66

P.S. Wellicht past een van deze startfuncties wel bij je!

Laat een reactie achter