sollicitatietips techniek

Gaaf bedrijf gezien? 7 tips die jou binnen helpen!

Geplaatst door:

Je wilt graag werken, stage lopen of afstuderen bij een bepaalde organisatie maar hoe kom je binnen en/ of hoe creëer je een vacature die bij jou past? Dat start bij het doen van gedegen onderzoek en netwerken! Hieronder lees je 7 sollicitatietips!

1. Bereid je goed voor! Zorg ervoor dat je een duidelijke en originele motivatie hebt waarom je bij hen aan de slag wil. Wat spreekt je aan met betrekking tot hun core-business? welke rol past jou het beste? Probeer er daarnaast achter te komen welke afdeling het beste bij je past.

2. Ga vervolgens via bijvoorbeeld LinkedIn na wie het hoofd, de manager/teamleider van de betreffende afdeling is. Benader deze persoon eens, bij voorkeur telefonisch, met de vraag of hij/zij vacante positie heeft of wellicht verwacht. Maar vraag ook gerust naar de uitdagingen waar zijn/haar team voor staat. Dit komt geïnteresseerd over.

3. Pitch jezelf door een enthousiast verhaal over jezelf te vertellen. Velen vatten dit op als pochen over jezelf maar dat hoeft het niet te zijn. Als je dit lastig vindt, probeer dan eens in de derde persoon over jezelf te praten; anderen omschrijven mij als… Wat ook goed werkt is; eerder ben ik beoordeeld als… Ik krijg energie van… Van jongs af aan vind ik het al leuk om… Etc etc.

4. Schrijf jouw pitch eens uit en vertel het eens hardop aan jezelf of een ander. Een leuke oefening die je zal helpen. Je zult zelfverzekerder over komen en leert vragen van anderen te pareren. Blijf kort en bondig.

5. Vertel uiteraard waar je precies naar op zoek bent. Als je op zoek bent naar een stage- of afstudeeropdracht vertel dan kort waar deze aan moet voldoen en durf ook door te vragen naar zaken als; werkt jullie organisatie vaker met stagiaires en afstudeerders (van mijn opleiding)? Heeft u eerder stagiaires en afstudeerders begeleid? Als je een leuke vacature gezien hebt waar meer ervaring gevraagd wordt kan je altijd nagaan of deze wellicht ook door een stevige starter ingevuld mag worden. Netwerken en oriënteren is namelijk geen eenrichtingsverkeer. Ga na of er een match is. Dit komt ook professioneel en correct kritisch over, een eigenschap die de meeste organisaties graag terug zien in een medewerker.

6. Als er een match blijkt te zijn zorg dan dat je initiatief pakt. Zullen we eens verder praten onder het genot van een kop koffie? Zal ik mijn CV eens naar u mailen? Wat raadt u mij aan? Uiteraard stuur je nadien een uitnodiging via LinkedIn. De ander zal eerder geneigd zijn deze te accepteren en jij hebt direct meer contactgegevens.

7. Wees kort, bondig en to the point. Maak er wel een leuk en niet te koud gesprek van maar besef je ook dat als je belt de betreffende manager/teamleider niet alle tijd heeft. Inleven in de ander komt ook professioneel over!

Succes met oriënteren! Schrijf je hier in als je regelmatig op de hoogte gehouden wil worden over carrièreadvies wat jou nét wel die gave startfunctie, bijbaan, stage of afstudeeropdracht kan opleveren!

Laat een reactie achter